VHI

VHI Head Office, VHI House, Lower Abbey St, Dublin 1 – Client VHI

Overview

This captivating and intricate project involved the expansion of VHI Healthcare offices and restoration and adaptive re-use of Scots Presbyterian Church on Abbey Street, a protected structure, to incorporate the existing church hall and lecture hall within a new innovative, contemporary 3-7 storey diagrid exoskeleton office block with unitised curtain wall envelope.

This project involved a wide and varied range of spaces within its seven floors which required considerable planning. Because of this, any lighting control solutions for this project had to be flexible. We design a hybrid lighting controls system using Legrand’s integration systems. 

The SCS bus system was installed in the open plan office areas and the core of the building and Vantage controls managed the architectural lighting in the main church reception and the DMX colour changing system used for the façade lighting around the whole building.

Daylight harvesting motion sensors were installed throughout the building to give additional energy savings by dimming the DALI luminaires to achieve a consistent light level and also an improved ambiance in these areas. Scene selecting controllers were used to offer manual local adjustment of the lights in meeting rooms and cellular offices.

Electrical Contractor:

CJK Electrical

Building Contractor:

Collen2000 

Consultant Electrical Engineer:

SEHA Technical Services

Architect:

McCauley Daye O’ Connell

What We Did:

Design and commission a networked lighting control system that manages multiple control types including broadcast DALI, addressable DALI and DMX.

Check out the project below…